Polévka Tom Yum

 

Tom Yum je typickou thajskou polévkou, která provoní každý dům. Rychle uvařená, rychle snězená :)

Ingredience na 4 porce:

1 litr kuřecí vývar
6 tyčinek citronové trávy, lehce rozdrcených. Pokud neseženete, dejte kari pastu, která také obsahuje citronovou trávu.
4 čerstvé zázvorové kořeny, rozdrcené
8 rajčat, nakrájených na čtvrtiny
6 kafirových limetkových listů (v pastě jsou také, pokud neseženete čerstvé)
1-2 limety
30 ml tamarindové omáčky 
3 červené chilli papričky, tenké plátky nebo chilli
75 ml rybí omáčky 
75 g  palmového cukru / třtinového
12 syrových tygřích krevet, vyloupaných, vykuchaných a rozdělených na polovinu
1/2 červené cibule 
2 stroužky česneku
trochu čerstvého koriandru
6 žampionů či jiných hub
250 ml kokosového mléka

Do kuřecího vývaru dejte vařit nakrájené houby, cibuli, citronovou trávu (pastu), zázvor, čerstvé chilli. Nechte "táhnout" 10 min., a přidejte krevety, mléko, rajčata.
Po 2 min. dochutíte cukrem, limetkou (citronem), solí a rybí omáčkou tak, aby jste dosáhli sladko-kyselo-pálivé chuti.
Na závěr přidejte lístky koriandru a listy kafírové limetky.

 

Tom-Yum-polevka