Recept na kimchi

KIMCHI – originální recept

 

Ingredience (na nádobu o obsahu cca 2 litry):

  • 2 hlávky pekingského zelí
  • 150 g mrkve
  • 150 g bílé ředkve
  • 1 svazek jarní cibulky

Pasta:

  • 25–50 g cukru dle chuti
  • 70 g rýžové mouky
  • 150 ml vody
  • 30–50 g zázvoru
  • 1 větší cibule
  • 1 hlavička česneku
  • 20g korejské chilli vločky Gochugaru
  • 50–100 ml rybí omáčky (množství zvolte podle chuti)

Na prosolení:

  • 500 g mořské soli

Postup:

  1. Pekingské zelí očistěte, omyjte, nechte oschnout a pak ho nakrájejte na kostky přibližně o velikosti soust. Ty sypejte po vrstvách do velké mísy a každou nasolte. Nakonec obsah misky důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek solí pokrytý. To zajistí, že bude zelí krásně měkké, ale zároveň i křupavé. Prosolené zelí pak nechte osm hodin v misce odpočívat a každou půlhodinu ho promíchejte. Proces můžete urychlit tak, že nakrájené zelí zalijete na dvě hodiny slaným nálevem a zatížíte ho například kuchyňským prkénkem, aby byly všechny kousky ponořené.
  2. Mezitím si připravte pastu. V menším kastrůlku svařte vodu s cukrem a rýžovou moukou nebo škrobem na kašičku a nechte vychladnout. Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu. Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.
  3. Nasolené zelí nyní několikrát propláchnětetak, aby bylo slané jen tak akorát. Opravdu je nutné ho průběžně ochutnávat. Pak z něj rukama vymačkejte přebytečnou vodu.
  4. Zbylou zeleninu pokrájejte na jemné nudličky. Ty přidejte k pastě, přisypte propláchnuté pekingské zelí, vezměte si na ruce tenké latexové rukavice a ručně vše důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek zeleniny pastou pokrytý.
  5. Zeleninovou směs přesuňte do sklenice, dobře upěchujte a zajistěte, aby byl obsah sklenice ponořenýpod hladinou šťávy, kterou zelenina pustila. K zatížení použijte menší čistou sklenici, do které vložíte převařený čistý kámen. Víko nádoby pak jen přikryjte potravinářskou fresh fólií, aby byla fermentovaná zelenina chráněná před prachem a mikroorganismy.
  6. Sklenice pak nechte stát při pokojové teplotě asi 1 den (může to být i déle, nebo v teplých měsících naopak kratší dobu), aby se nastartoval proces fermentace. Jakmile se v tekutině začnou objevovat bublinky, přesuňte sklenice do lednice. Tím se proces fermentace zpomalí, ale bude dál pokračovat. Takto nechte kimči nejméně týden a pak ho můžete začít konzumovat. Čím déle ho necháte stát, tím kyselejší bude mít chuť, proto je dobré ho v průběhu procesu ochutnávat, abyste zjistili, jaká chuť vám nejlépe vyhovuje.