Recept na vietnamské jarní závitky

Jarní závitky jsou velmi oblíbený předkrm. Závitky se dvakrát smaží a výsledek je tak krásně křupavý.
Na náplň můžete použít mleté maso, ale pokud chcete zkusit odlehčenou verzi bez masa, použijte bílé tofu, které v receptu také skvěle funguje.

---- 30 kusů ----

• 30 rýžových papírů na smažení
• 1 litr oleje

Náplň:
• 500 g mletého vepřového nebo kuřecího masa
• 250 g mungo klíčků
• 100 g tenkých rýžových nudlí
• 30 g houby Jidášovo ucho
• 2 mrkve
• 2 cibule
• 1 vejce
• 1 lžička soli
• špetka pepře
• 5 lžic rybí omáčky
• 1 lžíce sezamového oleje

Na slepení:
• lžička kukuřičného škrobu
• voda

Postup:
Nejdříve je potřeba namočit si houby do horké vody alespoň na půl hodiny. Zatímco
houby bobtnají, uvařte si nudle podle návodu, mrkev nastrouhejte najemno, cibuli
nakrájejte na kostičky a přidejte do velké mísy i s nudlemi. Do mísy přidejte i maso,
klíčky, vejce, sůl, pepř, rybí omáčku a sezamový olej. Pokud už uplynulo
30 minut, houby slijte, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na co nejmenší kousky (pokud
máte elektrický sekáček, ulehčí vám práci). Vše v míse rukou pořádně smíchejte.
Teď už se můžete vrhnout na balení závitků. Na linku si rozprostřete vlhkou utěrku.
Vedle ní si nachystejte mísu s náplní a mísu nebo hrnec s horkou vodou. Ve vodě
krátce namočte jeden rýžový papír a položte na utěrku, na papír dejte vrchovatou lžíci
náplně a závitek zamotejte. Abyste měli jistotu, že se vám závitky při smažení
nerozbalí, potřete spoje trochou směsi ze škrobu a vody.
Když máte závitky zabalené, do hluboké pánve nebo hrnce nalijte olej a pořádně ho
rozpalte. Závitky smažte asi 2 - 3 minuty, aby měly trochu krustu (pozor, aby se
vzájemně nedotýkaly, mají ve zvyku se trhat). Po prvním smažení nechejte závitky
vychladnout a potom znovu smažte 1 - 2 minuty do zlatova. Podávejte ještě teplé s
chilli omáčkou.

Tip: Pokud chcete, po prvním smažení se dají závitky zamrazit