Máte rádi řasy wakame? Jsou zdravé?

Pokud jste někdy jedli sushi, třeba na oběd, pak jste k němu měli možná i wakame – mořskou řasu bohatou na živiny, která se tradičně konzumuje v japonských jídlech, jako je miso polévka či další rýžové nebo salátové pokrmy.

Wakame, stejně jako všechny mořské řasy, mají celou řadu pozitivních účinků na zdraví. Obecně jsou mořské řasy úžasným zdrojem chlorofylu a minerálů, jako je třeba železo. Tato "mořská zelenina" může pomoci zlepšit krevní oběh, zrychlit metabolismus a podpořit zdraví vlasů a pokožky.

 

A co víc, mořské řasy wakame jsou ve skutečnosti jedny z nejudržitelnějších a nejvýživnějších plodin na světě, což z nich dělá dvojnásobnou výhru - první je pro vaše zdraví, a druhá výhra je pro životní prostředí.

Zdravotní přínosy wakame

Wakame je ve skutečnosti považována za jednu z nejzdravějších mořských řas, protože je plná minerálů - obsahuje hodně manganu, sodíku, hořčíku a vápníku. Obsahuje také vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B, jako je kyselina listová.

Vědci v minulosti zkoumali, jak může konzumace mořských řas pomoci v boji proti rakovině, protože třeba výskyt rakoviny prsu je mnohem menší v Japonsku, kde se mořské řasy konzumují celkem běžně. Studie nebyly schopny určit jeden konkrétní důvod, proč mají mořské řasy protirakovinné vlastnosti, ale vědci se domnívají, že existuje několik faktorů souvisejících s hormony a imunitním systémem, které by mohly být do těchto vlastností mořských řas zapojeny.

Vzhledem k celkovým protizánětlivým a antioxidačním hladinám v mořských řasách vědci věří, že mohou také pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Navíc, i když mají nízký obsah tuku, mořské řasy, jako jsou právě wakame, jsou ve skutečnosti skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, o kterých bylo zjištěno, že pomáhají s depresí, ADHD a hormonálními problémy.

V japonské medicíně se používá řasa Wakame pro čištění krve, při srdečních chorobách. Posiluje činnost jater a koriguje krevní tlak. Je vhodná i při speciálních dietách jako zdroj kvalitních živin.

Jak jíst wakame?

Wakame je druh mořských řas, které obvykle v obchodě najdete v suché formě. K použití pak stačí přidat vodu a nechat cca 10 minut rehydratovat. Poté wakame můžete snadno přidat do receptů - výsledné jídlo tak obohatíte o další živiny. Zde je několik nápadů, jak začít.

Řasa wakame se může jíst syrová, jako součást salátů a nebo také vařená s masem, plody moře a podobně.

1. Přidejte wakame do salátu

S wakame můžete zacházet jako s jakoukoli jinou zeleninou a dát je do salátu. Chcete-li si připravit salát, doporučujeme namočit řasu wakame na 5-10 minut do studené vody. 

2. Podávejte s rýží, obilninami, těstovinami nebo nudlemi

Wakame se v Japonsku tradičně podává s rýží a nudlemi udon, ale tyto řasy rozjasní i jakýkoli jiný pokrm - třeba rýži či těstoviny.

3. Přidávejte do polévek a dušených pokrmů

Wakame je skvělý doplněk k miso polévce. Pokud se chystáte na přípravu japonské polévky MISO, pak do ní přidejte 1 lžičku řasy Wakame.