Zajít si na sushi je skvělé, ale jeho domácí varianta má také něco do sebe. Chystáte se na svoji premiéru v přípravě sushi? Jestli neplánujete zůstat u oblíbených vegetariánských maki, věnujte zvýšenou pozornost nákupu rybího masa.
Vzhledem ke konzumaci za syrova je třeba opravdu pečlivý výběr, navíc ne každý druh ryby je k přípravě sushi vhodný. Jak si vybrat tu nejlepší rybu si přiblížíme v dnešním článku.
Čerstvost především
Není žádným překvapením, že syrové ryby mohou představovat velké zdravotní riziko. Nigiri nebo sashimi si bez nich ale nepřipravíte. Co s tím? Důvěryhodný zdroj je prioritou číslo jedna. Kupujte ryby na ověřených místech, co nejčerstvější a ideálně po projití mrazem. Případné parazity spolehlivě zlikviduje pobyt v -20 až -35 stupních Celsia po dobu alespoň 24 hodin.
S rybami, které jsou určeny pro konzumaci za syrova, je třeba zacházet opatrně: všímejte si, zda prodejce dodržuje zvýšenou hygienu a neukládá ryby, které je možné jíst syrové, mezi ty určené k tepelné úpravě.
Další důležitou zásadou je také vaše manipulace: při přípravě sushi by syrové maso nemělo být moc dlouho mimo ledničku a připravené jídlo je určené k okamžité spotřebě. Samozřejmě nemusíte sníst vše během deseti minut, ale nechat jídlo po večeři na stole a jít spát není dobrý nápad.
Neoblíbenější druhy ryb na sushi
Nejprve je nutné podotknout, že exotické druhy ryb nejsou v běžných obchodech často k dostání. Pokud chcete k přípravě sushi použít méně obvyklé rybí maso, budete se muset vypravit do specializované prodejny, v klasických českých rybárnách převládají pstruzi a kapři.
Nejpoužívanějším a nejdostupnějším rybím masem k přípravě sushi je bezesporu losos. Ten je navíc i bezpečný, po výlovu se totiž pokaždé mrazí. Jeho maso je chutné a šťavnaté a jen těžko s ním šlápnete vedle.
Neméně populární jsou pro přípravu sushi i všechny druhy tuňáka. Jeho maso je chutné, tučné a v našich podmínkách poměrně snadno dostupné. Podobně je na tom i makrela, kterou má většina Čechů spojenou spíše s úpravou uzením.
Chcete zkusit něco nového? Ve většině klasických sushi restauracích málo vídaný, ale v asijských zemích oblíbený kranas americký je lahodná ryba, která žije mezi Japonskem a Havají a dá se sehnat i na českém trhu. Podobně je na tom úhoř, platýs a mořský vlk.
Máte vybráno, ale nevíte, kam pro rybu vyrazit? Některé suroviny Vám můžeme poslat zamražené v chladícím boxu, např. krevety, chobotnici nebo kaviár.
Na čerstvou rybu doporučujeme kvalitní rybárnu či řetězec Makro. Přes e-shop můžete nakoupit ostatní produkty potřebné k přípravě sushi i dalších oblíbených asijských jídel.