Základy stolování při konzumaci sushi

Milujete sushi, ale nejste si úplně jistí v kramflecích při používání hůlek? Rádi byste si rozšířili obzory a dozvěděli se, jaká je správná etiketa stolování při konzumaci sushi, aby nedošlo k nechtěným faux pas? Právě pro vás je určen dnešní článek.

Základní pravidla správného chování

Pokud u sebe doma pořádáte sushi hostinu, měli byste mít na paměti několik věcí. Před konzumací byste měli dostat tzv. ošibori, tedy navlhčený ubrousek, kterým si stolovníci očistí před jídlem ruce.

Bavlněný nebo papírový ručník (ubrousek) nazvaný ošibori

 

K sushi se nejlépe hodí popíjet dobrý zelený čaj, vodu či saké. Může být i pivo. Dejte ale pozor na slazené nápoje, cidery a podobně, které by nepříjemně přebily chuť samotného sushi.

Jakmile dojíte, položte hůlky přes misku se sójovou omáčkou, čímž signalizujete, že jste s jídlem hotovi. Mějte na paměti, že je neslušné nedojíst sushi, které máte před sebou na talíři, pokud si tedy dáváte sushi v restauraci, dbejte na to, abyste si objednali jen to, co vám doopravdy chutná.

Jak správně používat hůlky

Pokud chcete jíst sushi a další asijské pokrmy, měli byste vědět, jak zacházet s hůlkami. Dále byste si pak měli být vědomi různých pravidel a omezení, která jsou dána nejen hygienickými návyky, ale zejména pak zvyky a rituály jednotlivých asijských kultur, pro které mají hůlky také symbolický rozměr.

Výhodou je, že je povoleno většinu sushi (zejména pak nigiri a maki) konzumovat rukama. Z tohoto důvodu je před jídlem podáván hostům ošibori. Sashimi – tedy samotné kousky ryb, bez hůlek nikdy nejezte. Sushi je připravováno jako jednohubka, neměli byste ho tedy překusovat, ale naopak sníst naráz celé.

A jak tedy hůlky správně používat? Zaprvé nikdy hůlkami nic nenapichujte, to se považuje za krajně neslušné a buranské. Hůlky se zároveň neodkládají na talíř se sushi, ale k odložení slouží speciální odkládací podložka zvaná hašioki. Stejně jako u příborů byste neměli hůlky olizovat ani je držet sevřené v pěsti. Hůlky byste neměli ani překřižovat a rozhodně byste neměli hůlkami podávat sushi vašim spolustolovníkům – připomíná to totiž posmrtný rituál, kdy se hůlkami přendávají kosti zemřelých.

Několik rad navíc

Je několik chyb, kterých se lidé při konzumaci sushi rutinně dopouštějí, aniž by si to byli uvědomili. Nejčastější chybou bývá to, že si sushi namáčí do sójové omáčky stranou s rýží. Sójová omáčka by naopak měla být použita na stranu s rybou či jinou pochutinou. Namočená rýže se může rozmočit a sushi tak přestane držet svůj tvar.

Pokud sdílíte sushi s více lidmi, měli byste si každé sousto přenést nejprve k sobě na talířek a až poté ho sníst. Považuje se za neslušné jíst přímo ze sdíleného pokrmu. Dále platí, že jakmile se nějakého pokrmu dotknete hůlkami, už byste si ho měli vzít a sníst. Sousta byste ze společného talíře zároveň měli nabírat druhým koncem hůlek než tím, který si vkládáte do úst.

Nyní, když už jste obeznámeni se zásadami správného stolování a konzumace sushi, nám nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť a spoustu kulinářských zážitků!