Jak správně jíst hůlkami sushi, rýži či nudle?

Milujete asijskou kuchyni, ale obáváte se, že se ztrapníte pokaždé, když máte vzít do rukou hůlky? S naším praktickým návodem se nemáte čeho bát – jezení hůlkami zvládnete raz dva a budete tak u stolování v asijském stylu mnohem sebevědomější.

Různé typy jídelních hůlek

Nejprve je potřeba si o jídelních hůlkách říct několik základních informací. Obecně rozlišujeme několik druhů jídelních hůlek podle toho, z které země pocházejí. Přestože používání hůlek pochází z Číny, najdeme hůlky také v japonské či korejské kultuře. Čínské hůlky jsou na rozdíl od japonských delší a jsou zakončeny ploškou či zakulacením (nikoliv špičkou, která evokuje násilí). Japonské hůlky poznáte zpravidla podle toho, že na svém konci mívají vyryty drážky, které zabraňují sklouznutí pokrmu. Korejci jsou pak známi tím, že k jídlu používají kovové či nerezové hůlky, které jsou taktéž opatřeny drážkami.

Existuje nepřeberné množství materiálů, ze kterých mohou být hůlky vyrobeny – můžeme najít hůlky z tradičního dřeva či bambusu, ale také z kovu, slonoviny, drahých kamenů a kovů, korálů i dalších vzácných materiálů.

Jak jíst hůlkami?

Když poprvé vezmete hůlky do ruky, může se vám zdát, že dostat jimi sousto úspěšně až do úst je prakticky nereálné. Stačí ale vědět jak na to a brzy i vy ovládnete asijský způsob konzumace.

A jak tedy na to? Nejprve uchopte první hůlku a vložte si ji mezi prostředníček a prostor mezi palcem a ukazovákem. Jedná se o spodní hůlku, která po celou dobu jezení zůstává statická.

Ukazováčkem a palcem zvedněte také druhou hůlku. Tahle hůlka se bude během konzumace pohybovat. Palec položte přes druhou hůlku tak, aby ležela na té první. Upravte si držení hůlek, aby vám následné jezení bylo pohodlné.

Ujistěte se, že máte konce hůlek v rovině – lépe jimi tak naberete sousta a hůlky se vám nebudou křížit. Nejprve si pohyb nabírání jídla nacvičte nanečisto. Vyzkoušejte si rozevírání a zavírání hůlek tak, aby se vám pohybovala pouze vrchní hůlka a spodní hůlka zůstala na svém místě. Jídlo pak nabírejte pod úhlem zhruba 45 °. Nebojte se, když se vám to hned napoprvé nepodaří – trénink dělá mistra a vy si jistě tento způsob konzumace brzy dokonale osvojíte!

Co brát při konzumaci hůlkami v potaz

I v asijských kulturách je potřeba dodržovat určitou etiketu stolování. Obecně je potřeba dávat si pozor na několik přešlapů, ze kterých mohou vzniknout nepříjemná faux-pas. Do jídla se hůlky nikdy nezapichují, je to považováno za krajně neslušné. Hůlky nepřekřižujte, a jakmile dojíte, položte je vedle talíře či misky. Často k tomuto účelu máte připravenou i speciální odkládací podložku. Rozhodně byste neměli hůlkami na nikoho ukazovat, to je též považováno za značně neslušné.

Jak jíst sushi, rýži a nudle hůlkami?

Pokud jste milovník sushi, ale hůlkám právě příliš neholdujete, jistě vás potěší, že většinu druhů sushi můžete konzumovat i rukama. Naopak sashimi (samotné kousky ryby bez rýže) nikdy bez hůlek nejezte. Pokud chcete konzumovat sushi hůlkami, vždy byste je měli pevně uchopit a do sójové omáčky je namáčet stranou s rybou (nikoliv rýží, která se může rozmočit a sushi se tak snáz rozpadne). Sushi zásadně konzumujte celé jako jednohubku.

Pokud máte před sebou asijský pokrm s rýží coby přílohou, můžete se řídit čínskou etiketou. Ta vám dovoluje zvednout jednou rukou misku s rýží blíž k ústům. Pozor ale dávejte v korejských restauracích – tam je tato praktika považována za velmi neslušnou. Nejprve se tedy seznamte se zvyklostmi dané kultury a jejich způsobem stolování.

U nudlí může být lehký oříšek v tom, že jsou často kluzké a můžou vám zpočátku vypadávat. Nejlepší je nabrat dostatečně velké sousto a pak nudle naráz „vcucnout“. Pohyb musí být dostatečně rychlý, abyste kolem sebe nenadělali nepořádek, ale zároveň je třeba dbát na velikost sousta, abyste se nezakuckali. Opět zde platí, že cvik dělá mistra.

Jezení hůlkami nemusí být stresující záležitostí. Teď, když už víte jak na to, pusťte se směle do trénování, abyste pak v restauraci zazářili. S dostatečným tréninkem stoupne i vaše sebevědomí a vy budete napříště konzumovat asijské delikatesy jako profesionál.