Řasa nori je v asijských přímořských kulturách pěstována už více než 1300 let. Tradičně se využívá v receptech coby důležitý a zároveň chutný zdroj živin. S příchodem sushi do západní kultury se řasa nori dostala do povědomí i naší společnosti. V dnešním článku vám přinášíme zajímavá fakta o této mořské zelenině, která vám rozšíří obzory.
Řasa nori v obchodech (ne)pochází z Japonska
Přestože je využívání mořské řasy nori nejoblíbenější právě při přípravě japonské speciality – sushi – většina dostupných řas, které seženete v běžném obchodě, nepochází z Japonska, nýbrž prakticky vždy z farem v Číně a Korei. Je to dáno především nízkou cenou v porovnání s japonskou nori řasou, která je o poznání dražší, často ale i kvalitnější (její vyšší cena se mj. odvíjí od náročného dovozu, celních poplatků a daní). Vždy záleží především na kvalitě, za kterou si především v případě řasy nori doporučujeme připlatit – chuť řasy bude na zcela jiné úrovni a při konzumaci sushi to ihned rozeznáte.
Nori nikdy nepatří do lednice
V balení nori řasy byste vždy měli najít sáček proti vlhkosti – aby byla řasa po vyndání z obalu rovná, lesklá a křupavá, nikdy by neměla být skladována v ledničce nebo dokonce mrazáku. Prokážete jí největší službu, pokud ji budete skladovat v uzavřené (např. plechové) nádobě. Pokud po otevření nespotřebujete všechny pláty nori řasy, obal znovu pečlivě zalepte a opět uložte do uzavřené nádoby – řasa tak zůstane déle křupavá a čerstvá. Dávejte pozor, aby nevyužité pláty nepřišly do styku s vodou – řasa poměrně rychle zoxiduje, zhnědne a změní chuť.
Řasa by neměla být cítit po rybině
Může se stát, že si přinesete balení nori domů a po otevření obalu vás do nosu uhodí lehká rybinová vůně. To je zapříčiněno převážně nesprávným převážením, kdy se řasa dostane na lodi do styku s rybami. Řasa načichlá rybinou je ale nekvalitní a na sushi se nehodí – nori by po rybách nikdy být cítit neměla. Naopak byste z ní měli cítit svěží vůni trávy.
Nori je důležitý zdroj živin
Mořské řasy se řadí mezi tzv. superpotraviny, jelikož se v nich nachází obrovská koncentrace živin. V porovnání s běžnou zeleninou má mnohonásobně více minerálů a stopových prvků, přičemž část z nich se řadí mezi elektrolyty, které dokáží udržet tělo hydratované a plné energie.
Konkrétně řasa nori obsahuje rozpustnou vlákninu, která má příznivé účinky na trávicí soustavu, zlepšuje trávení a zároveň po ní máme pocit sytosti, což nás nutí se nepřejídat. Dále je tato řasa jedním z největších zdrojů bílkovin a najdeme v ní i řadu vitamínů, především B, A a C. Nori zároveň pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a je velkým pomocníkem proti přemnožení choroboplodných zárodků v našem organismu.
Nori je pro naše zdraví nejen vysoce prospěšná, zároveň také skvěle chutná a sushi si bez ní ani nejde představit. Vyberte si z naší nabídky kvalitních řas a pusťte se do přípravy vlastního vynikajícího sushi!